Web Analytics Made Easy - Statcounter

Stedentrip Riga

Aantal dagen: 5

Begindatum reis: 8 mei 2023

Einddatum reis: 12 mei 2023

Riga-7
Riga-2
 

Reisbeschrijving

Riga, onvermoede parel aan de Baltische zee. Hoofdstad van Letland. Middeleeuwse Hanzestad met het rijke en nog tastbare verleden. De stad die diverse overheersingen meemaakte, die vol is van prachtige voorbeelden van barokke, klassieke en vooral Jugendstilbouwkunst. De stad met een groot muzikaal aanbod van hoog internationaal niveau.

Accommodatie

Hotel Valdemars is een elegant hotel in een Jugendstilgebouw. Het ligt zeer centraal in de Jugendstilwijk vlakbij de Oude Stad op onze route tijdens de Jugendstilwandeling. De loopafstand tot de Oude Stad en het Letse Nationale Opera en Ballet Theater is ca. 7 minuten. Het Letse Nationale Museum voor Schone Kunsten bevindt zich aan de overkant van het hotel. Er zijn diverse uitstekende restaurants in de buurt.

Riga-5
Riga-8
 

Programma

Dag 1. Aankomst in Riga
Bij aankomst in Riga worden we opgewacht door onze taxi die ons naar het centrum van de stad brengt waarna we in ons Jugendstil-hotel installeren. Als we geinstalleerd zijn maken we oriëntatiewandeling met aansluitend een gezamenlijk welkomstdiner.

Dag 2. Oude stad, de kleurrijke Hanzestad vol leven
Vandaag maken we uitgebreid kennis met het oude stadshart dat als geheel in UNESCO’s Wereld Erfgoedlijst opgenomen is. Het ademt het rijke verleden van een machtige Hanzestad met smalle straatjes, slanke kerktorens en ruime pleinen. De Drie Broeders – de oudste woonhuizen in de stad-, het Domsplein en het Raadhuisplein, de Zweedse poort en de Kruittoren, het Nationale Vrijheid-monument en het Nationale Operagebouw… Dit en veel meer ontdekken we tijdens de wandeling. Tegelijkertijd is de Oude Stad het kloppende hart van een moderne metropool.

Om 09:00 begint onze wandeling in de Oude Stad. Om 12:00 kunnen we de wandeling afsluiten met een kort orgelconcert in de Riga Dom (optioneel). De reisleider geeft suggesties voor de vrije tijd in de stad.

Dag 3. Hoofdstad van Jugendstil en het Letse Rijksmuseum
Vandaag ontdekken we Riga van begin 20e eeuw, toen het “Parijs van het Noorden” genoemd. Met de pracht en praal van vele Jugendstilgebouwen rond de Oude Stad, en met de grandeur van imposante stadsparken langs kanalen, die Riga één van de meest charmante steden van Europa maakt. Het zogenaamde stille centrum van de stad telt meer dan 600 Jugendstil gebouwen, waaraan Riga de bijnaam “hoofdstad van Jugendstil” te danken heeft.

Om 09:00 starten we de dag met de Jugendstilwandeling. We lopen langs diverse juwelen van Riga-Jugendstil en sluiten onze wandeling af met een bezoek aan het Jugendstilmuseum. Het is een appartement van één van de grootste Jugendstil-architecten van Riga. Je voelt dat je naar het begin van de 20e eeuw gebracht wordt. Alles daar is in die stijl gebracht – van bestek op de eettafel tot een hoed op het hoofd van je museum-gids. In de salon mag je piano spelen, en in de keuken koekjes proeven...
De middag is vrij om de stad te verkennen. U kunt o.a. Riga by Night ontdekken in de bruisende Oude Stad of zitten op één van de vele terrassen en genieten van live jazz optredens.

Dag 4. Jugendstil in hout in Jurmala
Vandaag vertrekken we met de trein naar Jurmala - de badplaats en het verblijf van de Letse en Russische upperklass aan de Oostzee (halfuur reistijd). Voordat we in de trein stappen, maken we een korte wandeling over de bijzondere Centrale Markt pal achter het station. De imposante markthallen behoren tot Letse Nationale industriële erfgoed. Het proeven van Letse specialiteiten kunnen we uiteraard niet missen. Daarna vertrekken we naar Jurmala.
Jurmala ligt aan de kust met brede zandstranden, hoge dennenbomen en prachtige villa’s. Veel van die villa’s zijn van hout en dateren uit dezelfde periode als de Jugendstilgebouwen in Riga. Door hun rijkdom in decoratieve elementen worden ze “Jugendstil in hout” genoemd. We maken een wandeling langs de boulevard en de prachtige voorbeelden van “Jugendstil in hout”. Uiteraard komen we ook aan het eindeloze witte Oostzee-strand. 

Als we terug zijn in Riga kunnen we de dag en de vakantie gezamenlijk afsluiten met een afscheidsdiner in het stadshart van Riga. (niet inbegrepen)

Dag 5. Terug naar Amsterdam
De ochtend is vrij om Riga te verkennen voor ons vertrek huiswaarts. Er zijn diverse musea en bijzondere stadswijken te bezoeken, de reisleider geeft suggesties. Voor geinteresseerden is het mogelijk om een ontmoeting met de Letse Vereniging voor Blindente organiseren. Om 14:30 staat onze taxi klaar om ons naar de luchthaven te brengen voor de vlucht terug naar Amsterdam.

Riga-3
Riga-10
 

Prijsinformatie

Reisprijs: € 1.399 p.p.
 
Begeleiding Twin Travel: € 699 p.p.
 
Toeslag eenpersoonskamer: € 175
 
Beschikbaarheid: DE REIS IS GEANNULEERD
 
Inclusief: Verblijf in een tweepersoonskamer o.b.v. logies/ontbijt in hotel Valdemars, vluchten incl. ruimbagage, vervoer per minibus in Letland, welkomstdiner, entree Jugendstilmuseum, één theatervoorstelling, Nederlandstalige reisleiding en gids
 
Exclusief: Overige maaltijden, drankjes, niet genoemde excursies en entreegelden, reis- en annuleringsverzekering, bijdrage GGTO (€ 7.50 p.p.), bijdrage calamiteitenfonds (€ 2.50), reserveringskosten (€ 35)
 
Reisdocument: Paspoort of ID-kaart
 
Opstapplaatsen: Schiphol
 
Minimale deelname: 10 reizigers
 
Belangrijke informatie: 
Tijdens deze stedentrip bezoeken we één keer een concert of voorstelling. De theater-agenda is nu nog niet bekend, we zullen de voorstelling inpassen in het programma, het kan zijn dat het programma hierdoor een klein beetje wijzigt.
 
Visum: Voor Letland hebt u geen visum nodig
 
Vaccinaties: 
Covid-19: U moet kunnen voldoen aan de actuele eisen die de overheid stelt