Cultuur in Wernigerode

Aantal dagen: 8 dagen

Begindatum: 22 januari 2023

Einddatum: 29 januari 2023

schmalkalden-4169167960720

Reisbeschrijving

Wernigerode is een geweldig leuk stadje in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt, gelegen in de Landkreis Harz. Het is een stad vol historie met zijn gezellige centrum van voornamelijk vakwerkhuizen. Men denkt dat het prachtige stadhuis in de dertiende eeuw is gebouwd. Wist je dat het stadhuis wordt gerekend tot de mooiste stadhuizen van Europa?  

Wil jij genieten van deze prachtige plek en jezelf onderdompelen in zowel cultuur als natuur en wil je daarnaast graag rondlopen in de frisse januarilucht en het verleden ervaren? Dan is Wernigerode een plek die je zeker moet komen bezoeken.  

Stoomtrein-brockenbahn-wernigerode

Accommodatie

Tijdens onze vakantie in Wernigerode verblijven wij in het Altora Hotel. Het hotel bestond eerst uit twee vakwerkhuizen, maar in 2016 werd er een nieuwe uitbreiding aan toegevoegd, dit wordt ook wel ‘Oude Villa’ genoemd. Het Altora Hotel Wernigerode is centraal gelegen aan de noordelijke rand van de oude stad, vlak bij het treinstation. 

Alle hotelkamers zijn gemakkelijk bereikbaar met de lift.  Zoals de naam ALTORA misschien al doet vermoeden, vormt de locatie de "poort naar de oude stad". Het wereldberoemde stadhuis van Wernigerode, het marktplein en het voetgangersgebied zijn te voet in 5 minuten te bereiken. U kunt het kasteel ook te voet bereiken. Het kasteel ligt op een heuvel, ongeveer 1,5 km afstand van het hotel, dit is zo'n 25 minuten lopen.

Kamers

De kamers hebben een moderne inrichting met warme kleuren en hebben allen 2 eenpersoonsbedden. Zoals hierboven omschreven, zijn de kamers makkelijk bereikbaar met de lift. Dus na een lange dag lopen, kun je heerlijk met de lift naar je kamer. Dat is niet verkeerd, toch? Verder zijn de kamers voorzien van comfortabele apparatuur zoals een tv, badkamer met douche, bureau, telefoon en gratis wifi. 

kasteel-wernigerode

Programma

Dag 1. Reis naar en aankomst in Wernigerode.

Vandaag is het zover, we reizen met de trein vanuit Hengelo (OV) naar Wernigerode. Iedereen reist op eigen gelegenheid, naar Hengelo, hier verzamelen we allemaal op het station. Vanuit Hengelo start onze gezamenlijke reis in de trein richting Wernigerode. Na aankomst op het station in Wernigerode is het nog 6 min lopen naar het hotel, dit is ongeveer 450m. Eenmaal in het hotel aangekomen nemen we de tijd om te settelen, uit te rusten en onze koffers uit te pakken. Vervolgens volgt er een vrij programma. Daar waar één reiziger de eerste dag even lekker niks wil doen, wil de ander er graag meteen op uit om bijvoorbeeld de buurt te verkennen. Die mogelijkheid en flexibiliteit willen wij onze gasten bieden. 

Dag 2 tot en met 7. Excursies* en vrij programma.

In Wernigerode is genoeg te doen en te beleven. We hebben, in willekeurige volgorde, de volgende excursies gepland:

1. Een rit met de Brockenbahn. De Brockenbahn is een smalspoorlijn van de HSB van wel 19 km lang en loopt door het Harzgebergte. De stoomtrein rijdt van Drei Annen Hohne naar de hoogste berg van Noord-Duitsland, de Brocken. Vanaf het hotel gaan wij lopend naar Wernigerode Hauptbahnhof, dit is een wandeling van een kleine 5 minuten.  

2. Stadswandeling Wernigerode. We gaan door het historische centrum van Wernigerode lopen onder begeleiding van een gids die ons van alles gaat vertellen over dit prachtige plaatsje. Na de stadswandeling bezoeken we kasteel Wernigerode.

3. Kasteel Wernigerode. Het kasteel Wernigerode was oorspronkelijk een middeleeuwse burcht in de gelijknamige Duitse stad die vooral door de Duitse keizer werd gebruikt bij zijn jachtpartijen in de Harz. De gids, waarmee wij onze stadsverkenningen hebben gedaan, gaat met ons mee naar het kasteel om daar ook het een en ander te vertellen. Zoals eerder benoemd ligt het kasteel op 1,5 km afstand van het hotel, dit is zo'n 25 minuten lopen.
Let op: het kasteel ligt op een heuvel en heeft veel trappen!

4. Stadswandeling Halberstadt. Onder leiding van dezelfde gids maken we een stadwandeling  door de prachtige oude stad Halberstadt. We lopen van het hotel naar het station in Wernigerode, daar nemen de trein naar Halberstadt. Vanaf het station in Halberstadt kunnen we gezamenlijk naar het centrum lopen, dit is een wandeling van ongeveer 2km.

5. Stuwmeer. We gaan het grootste stuwmeer en stuwdam in de Harz bezoeken, de Rappbode-Talsperre. We stappen 's ochtends in de bus en rijden in ongeveer een uur en 15 minuten naar de stuwdam. Er zijn prachtige wandelroutes aangegeven en hier gaan we ook zeker gebruik van maken om van de natuur rond het stuwmeer te genieten.  We willen graag ter plekke samen met u de gewenste wandelroute uitzoeken.

De 106 meter hoge Rappbode-Talsperre ligt direct aan de ingang van het Bodetal en beschermt al meer dan 50 jaar de dorpen in het dal tegen overstromingen.
De Rappbode-Talsperre is 415 meter lang en met een hoogte van 106 meter de grootste stuwdam van Duitsland. Het kan een wateroppervlak van 390 hectare en meer dan 109 miljoen kubieke meter water afdammen.
De Rappbode-Talsperre vormt de kern van een grootschalig damsysteem in het oostelijke Harzgebergte, dat bestaat uit de bovenstroomse dammen van Rappbode en Hassel, de overdrachtsdam bij Königshütte, het overstromingsbekken Kalte Bode (amandelhoutreservoir) bij Königshütte, evenals evenals de dam en de pompopslag installatie van Wendefurth. De Wendefurther-dam, stroomafwaarts van de Rappbode-Talsperre vormt het einde van het Bode-damsysteem met een hoogte van 43 meter. Als enige installatie die niet wordt gebruikt om drinkwater te leveren, wordt deze uitsluitend gebruikt voor bescherming tegen overstromingen en voor energieopwekking. We krijgen gedetailleerde informatie over de gigantische bouwwerken tijdens een rondleiding door het interieur van de Wendfurth-dam. 
Bron: https://www.bodetal.de/poi/rappbodetalsperre-1/

6. Vrije dag. We hebben twee dagen vrij gehouden voor individuele wensen. Misschien wilt u souvenirtjes kopen, nog een keer naar het kasteel, een mooie wandeling maken of met de stoomtrein in een andere richting.

Dag 8. Vertrek.

De laatste dag in Wernigerode is helaas aangebroken, deze dag staat in het teken van klaar maken voor vertrek . We reizen gezamenlijk weer van Wernigerode naar Hengelo. Hier nemen we afscheid van elkaar en kan iedereen, op eigen gelegenheid, doorreizen naar huis. 

* Het programma is natuurlijk onder voorbehoud van weersomstandigheden. Mochten de weersomstandigheden het niet toelaten, dan zullen we in overleg een alternatief programma in elkaar zetten en deze volgen. 

IMG-20200928-WA0020

Prijsinformatie

Reisprijs: € 899,-
 
Begeleiding Twin Travel: € 450,-
 
Toeslag eenpersoonskamer: € 175,- (3x beschikbaar)
 
Extra: We krijgen tijdens de vakantie de 'Harzer Urlaubsticket', hiermee kunnen we gratis gebruik maken van het reguliere OV in de Harz.
 
Beschikbaarheid: 2 eenpersoonskamers en 2 tweepersoonskamers
 
Groepssamenstelling:
1 dame van 92 
1 dame van 67
1 dame van 74
 
Inclusief: Treinreis van Hengelo naar Wernigerode, verblijf o.b.v. logies/ontbijt, excursie Brockenbaan, stadswandelingen met gids, kasteelbezoek, bezoek stuwmeer, fotoboek, toeristenbelasting.
 
Exclusief: Reis naar en van station Hengelo, overige maaltijden en consumpties, fooien, bijdrage GGTO (7,50 p.p), bijdrage calamiteitenfonds (€2,50), reis- en annuleringsverzekering, reserveringskosten (€35,-).
 
Reisdocument: Geldig ID-kaart of paspoort.
 
Opstapplaatsen: Station Hengelo (ov).
 
Belangrijke informatie: Tijdens deze reis kunnen maximaal 2 geleidehonden mee, toeslag € 5 per hond per nacht.
 
Corona: U moet kunnen voldoen aan de actuele eisen m.b.t. vaccinaties en andere maatregelen die de regering stelt.  
 
Minimale deelname: 8 personen